29 september 2010

Uppstart - Bloggen i undervisningen!

Nu har jag startat upp bloggen med mina elever igen. Förra gången var det en sv-språkblogg, nu blir det en Hem & Konsumentkunskapsblogg (eftersom jag nästan inte har några andra ämnen under detta läsåret, tack vare lärarlyftet). 
Först var jag rädd att det skulle kännas begränsat med en HK-blogg, men ack vad jag misstog mig.  
Bloggen är en otrolig tillgång (för de flesta eleverna). Jag startade upp bloggen själv i helgen och redan nu är vi igång, det är inte riktigt klart med allas inloggningar osv. eftersom det blir ett extra steg att ta för eleverna. Jag skall bjuda in via mail, de skall ta emot mail, skapa gmail-konto och förhopningsvis kunna logga in på vår blogg. Det har varit lite strul men några är inne. Alla våra elever samt eleverna på vårt högstadiehus har egna datorer, vilket är en fantastisk tillgång!

Bloggen ligger under sekretess och bara inbjudna kan läsa och vara skribenter i bloggen. Jag/vi har valt detta pga att det är flera elever i Särskolan som ej får publisera/publiseras på nätet. Varje läsår går vi ut med en hel del olika dokument där föräldrarna skriver under med godkännande eller ej. Det kan vara allt från att finnas med i nätpublisering till att åka bil med pedagogen under skoltid. För oss är det viktigt att ha allt dokumenterat. 

26 september 2010

Bloggen = Lärprocessen för framtiden!

Mina funderingar som Specialpedagog går i följande banor;

Individen - Där kunskap och förståelse ska växa fram.

Det sociala Klassrummet - Lärprocessens "mecca" genom information, kommunikation, reflektion, diskussion, samarbete, dialog & förståelse.


Pedagogen - Handledare, bollplank, inspiratör & vägvisare.

Föräldrarna - Lättare delaktiga genom tekniken.

Teknisk utrustning - En nödvändighet "en skola för alla".

Lokalt - Kommunalt - Nationellt - Globalt

Skolan - Mitt i samhället!

Skolans utveckling - Engagerade & intresserade pedagoger!

Det känns som om vi läser IKT i skolan just i rätt tid! Allt handlar om detta ämne (eller är det jag som läser, ser, diskussioner, filmer, tv, radio, mm. runt omkring mig sgs hela tiden)
NU måste skolan förändras och det kan den inte göra om vi inte hjälper till.
Stig Roland Rask menar att;

"Skolans problem är sällan att den förändrats för mycket.
Dess stora problem är att den är sig lik."


Jag läser om Partnership for 21 st Century Skills & EU:s nyckelkompetenser, de menar att framtidskompetenserna är kritiskt tänkande, problemlösning, samarbetsförmåga, global kompetens, IT kompetens, kreativitet & innovativ kompetens. Vilka skall stärka individen i vardagen och verkligheten för att kunna ta socialt ansvar och bidra till samhället! (Hans Renman, DIU nr.5 2010)

Vart jag vill komma med mitt inlägg är just BLOGGANDET. Jag själv anser att alla "mina" funderingar om individen, skolan, pedagogen osv. samt det sistnämnda om nyckelkompetenser och 21 st skills inkluderas i PROCESSKRIVENDET I BLOGGEN!

16 september 2010

Blogga med eleverna!

Att använda bloggen i undervisningen skapar många möjligheter för elever, lärare, vuxna och föräldrar. Det jag tänker speciellt på är lättillgängligheten för alla. Självklart kan man aldrig ta för givet att alla elever har en dator hemma och därför aldrig ställa kraven som hemläxa. Däremot är det många av eleverna som slinker in på bloggen när de ändå använder datorn till annat.

Ytterligare fördelar med bloggen är individanpassningsmöjligheterna, alla kan skriva på samma gång, samma sak, skriva fint, stava rätt, större textflöde osv. Genom att lägga till bilder eller länka ljud - musik - egen inspelning blir inlägget mycket personligt.

Intressebaserat skrivande skapar god självkänsla som i sin tur leder till lustfyllt lärnade. Jag har själv använt bloggen i undervisningen i ett par år. Eleverna har både arbetat med uppgifter som jag lagt ut, men även uppgifter som eleverna lagt ut till varandra. Jag har gett eleverna en hand med 5 fingrar som ett litet hjälpmedel vid skrivandet. Handens 5 fingrar illusterar 5 viktiga ord att komma ihåg; Vem, Var, Hur, När & Varför. Dessa ord använder de i alla inlägg, respons och kommentarer de gör för att få lite hjälp och struktur.
Intresset blir större likaså motivation och engagemang. Vi har inte bjudit in andra än just klassens elever i dessa bloggar, detta utifrån föräldrars önskan.

För mina elever i Särskolan är det viktigt med vardagskunskap - vilket kan översättas med ett ord som jag ofta ser idag = omvärldskunskap. För samhällets alla medborgare är det viktigt att se, förstå och hantera allt runtomkring oss. Internet med dess informationsflöde är en oändlig resurs men är svår att hantera även för oss vuxna, det är viktigt att söka och sovra med rätt glasögon. Med bloggen som hjälp kan läraren länka och skriva instruktioner till en uppgift utifrån en film el dyl. Eleverna frågar, ger respons, kommenterar osv genom detta media som de känner sig förtrogna med. 

Datorn är utmärkt - en outtröttad lärare!

Bloggkollen

Blogga!
I drygt 10 har denna tjänsten funnits på webben - idag sitter vi lärare och lär oss använda densamma. Det är klart, man kan ju försvara sig med att det kanske inte var tänkt som ett pedagogiskt redskap. Men idag vet vi att anpassning till elevernas verklighet kan vi få eleverna motiverade och intresserade. Med tilltalande teknik skapar vi en individanpassad lärprocess.

Genom att använda bloggen som en del i elevens lärande "lurar" vi eleverna till att; skriva, läsa, tolka, reflektera, argumentera, dela med sig, möjligheter, samarbeta, anstränga sig (eftersom de vet att andra skall läsa), engagera sig, värdera, faktauppgifter - stämmer de, sociala situationer, meningsfullt lärande, medvetenhet, skriva texter som skall publiceras, faror och hot.

Att arbeta med sociala medier är en bra erfarenhet inför framtiden och vuxenlivet.

Digitala Sociala Medier!

Dagens skola måste utgå ifrån lärande med digitala "nya" verktyg inte lärande om digitala "nya" verktyg. Om vi inte har en skola som fungerar enligt dessa rön kommer inte dagens skola.......
Skolan kan inte vara en enskild institution i samhället. Genom att förena världar bl a med hjälp av tekniken kommer eleven att reflektera över sitt lärande i förhållande till sociala sammanhang och samhälle.

För eleven är det viktigt med tillgänglighet här och nu. Alla lever vi i en föränderlig värld där vi som är äldre har lite svårt att hänga med, vi ser denna utveckling som något negativt. För ungdomarna är det däremot en självklarhet med förändringar och snabba vändningar. De har oftast en förmåga att klara av flera saker samtidigt som de kan ta till sig flera intryck samtidigt. Ofta hör vi pedagogerna säga; lyssna på mig eller se mig i ögonen när jag talar till dig, för att det är pedagogens egen sanning. Jag menar inte att vi skall släppa taget, snarare tvärt om, hjälpa eleverna hitta vägen i denna djungel av information och utveckling. De är vilsna individer som fortfarande behöver pedagogernas hjälp med dennes erfarenheter, även om hjälpen idag ser annorlunda ut än den gjorde när vi var unga!  

Skolan är en mycket speciell arbetsplats där alla våra medmänniskor har befunnit sig någon gång i livet, antingen är de där nu, skall så småningom börja eller så har man slutat. Många kommer tillbaka till "skolbänken" efter ex antal förvärvsarbetande år, för att fortbilda sig eller helt enkelt byta bana. Att alla har erfarenheter av skolan har verkligen sina för och nackdelar. En stor nackdel kan jag tycka är att alla har åsikter om hur det skall vara i en optimal skola, allt ifrån miljö - kunskap - lärande - pedagoger mm. Jag tror inte det finns något annat yrke som är så "utsatt" för allmänheten. Pedagogerna har ögonen på sig och sitter ofta i en rävsax. Mycket skall göras på kommunal och lokal nivå vilket gör att arbetsbelastningen ofta är ohållbar. Det skall skrivas och dokumenteras, det kan kännas som om eleven inte längre står i centrum.

För de pedagoger som inte har någon erfarenhet av IKT kan jag förstå deras frustration, då är det lättare att gå kvar i gamla fotspår. Men idag håller det inte längre, vi måste vidare. Dagens elever är digital natives som har vuxit upp med all denna teknik på ett mycket naturligt sätt. När de kommer till skolan som idag inte är utrustad med denna teknik blir ju situationen mycket konstig. Detta kan bero på flera orsaker, de 3 viktigaste som jag anser spelar stor roll är; ekonomi, förhållningssätt och kompetensutveckling av personal.
Vi som pedagoger måste ta till oss de "nya" möjligheterna till lärprocessen som vi ställs inför i dagens samhälle. Vi måste våga, våga göra fel, våga ta lärdom av andra - både vuxna och elever. Det är vår uppgift som proffessionella pedagoger att kompetensutveckla oss alla vill ju vara bra och gärna bli bättre, vad det än gäller. Vi kan inte längre skylla på att det bara är något övergående med datorer och Internet. Internet har funnits länge nu, 15 år. Webb 2.0 har några år på nacken med dess demokratiserande funktioner såsom; skapa innehåll tillsammans, dela med sig, bidra, producera, samarbetar, förändrar, får kommentarer

Några intressanta årtal att fundera över;
1998 - Google
1999 - Blogger
2001 - Wikipedia
2003 - Skype
2004 - Facebook                                 
2004 - Flickr
2005 - You tube
2008 - Twitter

Digital natives=våra elever i skolan idag, använder datorn naturligt i hemmet och på fritiden, vi måste använder tekniken som ett naturligt verktyg i skolan, det är inget som man bara hålller på med på fritiden längre. Skolan måste hoppa på tåget och använda sig av de medier som eleverna är förtrogna med vilket bidrar till ett självklart och stimulernde lärande på individnivå.

Etik och moralfrågan är stor och viktig. Att samtala om det offentliga rummet - förklara för elverna om det digitala nätverket kräver;
TID
ANSVAR
SAMTAL
NÄRVARO
TRYGGHET
STRATERGI
VÄRDEGRUND
ENGAGEMANG
FÖRHÅLLNINGSSÄTT

Allt detta i SAMSPEL mellan elever - föräldrar - vuxna - pedagoger.

9 september 2010

Speakers corner!

Jag kan gärna visa lite Smart Board någon gång under hösten. Har gått alla steg i utbildningen, skall även iväg på ett nordiskt SmartBoard konvent i Köpenhamn 19-21/9. Jag kanske kan fiska upp lite nyheter där.

Äntligen tillbaka i Uppsala efter 26 år!

För 26 år sedan läste jag till Hushållslärare! Sedan har resan fortsatt, utbildat mig till Specialpedagog och även läst in Engelska. De senaste åren har jag fokuserat på IKT vilket jag tycker är så roligt, både privat men självklart även profetionellt i skolan. Inte minst för att mina elever i Särskolan som använder datorn som ett fantastiskt verktyg i vardagen.

Nu har vi haft uppstart för kursen på lärarlyftet - IKT i skolan, 2 dagar fulla av förväntningar, intryck......


  • Fantastiskt imponerande byggnad, det känns härligt att vistas på en plats där människor möts och utvecklas tillsammans i en gemensam process.

  • Mycket trevliga "kursare", ser verkligen fram emot att få möjlighet att lära känna fler än jag gjort dessa dagar.

  • Kursledare som fick mig att se möjligheter till lärande och fördjupning inom IKT utifrån kursdeltagarnas tidigare erfarenheter och intresse.

  • Kursledare som har mycket goda erfarenheter och kunskaper om dagens skola, vilket är en förutsättning för att förstå pedagogernas arbetssituation och dilemma, samtidigt som de ser svårigheterna för skolan att "hänga" med i samhällsutvecklingen.

  • Kursledare som ger oss möjlighet att använda detta år för vår egen utveckling som vi i vår tur kommer delge våra kollegor och elever.

  • Igår fick alla fylla "smörgåsbordet" med önskemål, en diger lista blev det. Spännande!

Jag är verkligen laddad inför kursen och dess innehåll, det känns riktigt bra och roligt.
Vill arbeta mycket praktiskt för att ta till mig kunskapen så att jag känner mig förtrogen med den när jag skall använda den.

.