28 november 2010

Min affisch!

Här kommer en affisch som jag gjort med egna bilder, egen layout och lite fantasi. Superroligt! Jag har lärt mig använda flera olika funktioner i Photoshop som jag innan inte behärskade. Detta program öppnar upp för både elever och pedagoger. Eftersom jag inte var med vid förra kurstillfället undrar jag nu om detta är ett dyrt program att köpa in? Jag förstår att det finns hur många olika funktioner som helst i programmet och vi endast lärt oss en bråkdel, men någonstans måste man ju börja precis som Mattias på moderskeppet säger.

Hoppas att någon kan lura ut var jag har varit och vad jag har ätit någonstans när jag var på en resa i september......  Titta på bilden och fundera!

27 november 2010

Äntligen bättre!

Nu är jag på g igen även om det fortfarande känns tungt i huvud & bröst.
Jag är så avundsjuk på er förra träff då ni verkade bara ha sååå roligt. Vet inte riktigt vad ni gjorde men förstod att ni filmat mm. Sett era alster på era bloggar, Super!

Jag har nu gått igenom Måns filmer om Photoshop och gjort mitt eget bokomslag som ni ser nedan. Verkligen roligt och proffsigt resultat.

14 november 2010

Ungas medievanor 2!

Detta inlägg kommer att handla om ett område som jag känner mig mycket osäker på, det känns som om jag skall ge mig ut i träskmarken.....


Jag känner att det är viktigt att jag fördjupar mig lite inom spelandet på nätet, 
för att förstå ungdomarnas engagemang och fascination. 


I och med enkätundersökningen som jag gjorde på skolan fick jag svart på vitt att eleverna spelar/spelar mycket på nätet. Det framkom att det var en av delarna som de verkligen uppskattar med datorn. Utifrån den inställningen kan man inte låta bli att fundera över hur man skall hantera och ta tillvara på detta i skolsituationen. T.ex. att använda sig av Professor Wim Veen (2006) talent spotting, förmågan att leta efter styrkor hos eleverna och hjälpa dem att utnyttja detta vid sitt framtida lärande. För mig är det självklart att vi som pedagoger måste se på kunskaper som Elza Duncels (2009) gör i sina diskussioner om inlärning kontra lärande. En flexibel kunskapssyn i ständig omvandling och utveckling.


Gång efter gång läser man i tidningarna om framgångsrika spelutvecklare från världens många hörn, inte minst Sverige. Nya utbildningar inom området öppnar som är överfulla med studenter. Detta måste påverka våra ungdomar! Är detta den nya pojkdrömmen som tidigare var fotbolls eller ishockeyproffs? 


Jag har gjort en intervju med en vuxen spelare vars resultat jag redovisar nedan. Detta har jag gjort för att få förståelse för spelandet i sig samtidigt som jag vill se för- och nackdelar med spelandet utifrån en vuxens perspektiv som är insatt i mediet.


Fördelar med Spel online

  • Du medverkar i ett sammanhang där du är en viktig beståndsdel och lär dig att samarbeta. Det visar sig tydligt om du inte är bra på samarbete genom spelets utmaningar. 
  • Genom att medverka som Multiplayer har du din roll som du vill bejaka och upprätthålla genom gruppkänsla och stolthet. 
  • Strategi "tänket", att förutse, planera och se den röda tråden genom spelets delar ger spelaren en utmaning samtidigt som bekräftelse när han/hon klarar av situationen. Job satisfaction!
  • Frekventa ord som återkommer i intervjun är Image - Bekräftelse - Identitet
  • Kommunikation sker inte bara genom spelarens agerande. Detta sker oftast genom 2 olika tillvägagångssätt; Tal online eller Chattverktyg i spelet online. Språket varierar beroende på vilket spel som spelas samt vilka grupper/lag som är sammansatta. Oavsett vilket språk som talas krävs av spelaren tydlighet och beslutsfattande förmågor.

Nackdelar med Spel online

  • Beroendeproblematiken är ofta ett slagord mot pojkar i tonåren som spelar spel, men enligt statistiken sjunker spelandet redan drastiskt i 20 års åldern. 
  • För vissa kan det innebära att de lever i en fantasivärld och har en odödlig falsk image. 
  • Vissa spelare kan bli/vara mobbade och uteslutna p.g.a. att de inte håller en viss standard och kvalitet på sitt spelande.
  • Datorns kapacitet och kvalitet är mycket viktig för att spelaren skall ha möjlighet att delta på någolunda lika villkor. 

Med detta som underlag skall jag nu läsa vidare i litteraturen för att kunna ta tillvara på elevernas styrkor och överföra dom till skolsituationen. Böckerna som står på tur är; Didaktisk design i digitalmiljö (2009) & Världen som spelplan - gränsöverskridande i onlinespelkulturen (2010).


4 november 2010

Ungas medievanor!

Först och främst vill jag påpeka att uppgiften är mycket bra för alla pedagogers förståelse av elevernas och ungdomars datoranvändande.

Jag har gjort min undersökning på alla elever som går på högstadiehuset på min skola. Vi har enparalelligt, år 6, 7, 8 & 9 samt två grupper med särskoleelever där jag arbetar, ca 100 ungdomar.
Viktigt att benämna är att alla elever har en egen laptop, det kan man avläsa eftersom mycket av elevernas svar handlar om fritiden.

Egentligen vet vi vad eleverna och ungdomarna gör på nätet i stora drag och det blir liksom en aha-upplevelse när man ser elevernas svar på min enkät.

Jag kan dra tydliga paraleller med;
Unga & Medier 2008 Medierådet
Unga Svenskar och Internet Medierådet
Vad gör unga på nätet? Elza Dunkel

Men det räcker inte med att veta vad/vilka sidor de använder untan det är viktigt att gå in och analysera på djupet för att förstå och inse hur duktiga och kreativa många är.

Sidorna som var populärast bland de yngre (åk 6-7) är;
  1. Spelsidor
  2. Youtube
  3. Facebook
  4. Bdb
  5. Msn
  6. Google

Sidorna som var populärast bland de äldre (åk 8-9) är;
  1. Youtube
  2. Facebook
  3. Spelsidor
  4. Blogg
  5. Skolsidor
  6. Msn

Jag märker att mycket av det krativa arbetet sker utanför klassrummets väggar. Tyvärr! När jag läser om Elvira i Elza Dunkels bok (s.82 ->) kan jag inte låta bli att fundera på hur skolan kan vara så fyrkantig och är innerligt riktigt irriterad över att vi pedagoger låter detta hända. Vem ser tillbaka på sin skolgång med glädje?

Vi måste ta vara på all kreativitet, engagemang, vilja, samarbete, kommunikation, analyserande.

Jag ser även i min enkätundersökning att eleverna är positiva till allt arbete med datorerna utanför klassrummet - då de kan göra det de vill och intresserar dem. Samtidigt som andra kommentarer kan vara skolarbete/skolsidor - som man måste. Jag har funderat mycket över även detta och drar slutsatsen att det måste vara nyhetens behag. För att få eleven att uppskatta datorn som ett riktigt, riktigt bra redskap i kunskapsprocessen måste vi pedagoger påvisa detta genom ett helhetsperspektiv. Gårdagens läroböcker gentemot datorn/internet fungerar inte på samma sätt samtidigt som samhället inte ser likadant ut.

Ulf Engström menar i sin artikel i Unga Nätkulturer (s. 57), att många elever inte passar in i Klassrummet . Pedagogen har internet som arbetsplats - eleven som vardagsrum! Följden blir att pedagogen missar elevernas kompetens och betygsätter dem fel.

Nu har vi möjligheten att attakera information - "Hela världen finns ju i datorn" Unga Nätkulturer (s. 62). Att arbeta med problembaserat lärande PBL - utmana eleverna till kunskapssökande individer. Ett elevaktivt arbetssätt.

Enligt min undersökning kan jag ta till mig att de inte har full koll på källkritiken, det är verkligen något som jag anser vi måste börja med.

En annan sak som vi måste jobba med är faror/problem på nätet eftersom många, väldigt många använder sig av sociala medier. På kolla källan finns riktigt bra filmer, material, dialogkort osv.

Min undersökning visar även att eleverna använder sig av datorerna och internet för att ha roligt och som tidsfördriv.
Vad kan vara bättre än att vara krativ när du har långtråkigt?

Jag är inte klar med mina funderingar på ungas medievanor så jag återkommer!

28 oktober 2010

Min Etikuppgift.

Nedan hittar du länken till min Etik uppgift.
Du kan öppna den om du har Smart Board programmet
"Notebook" nedladdat på din dator.
När jag försöker ladda ner dokumentet konverterat/omgjort till Power Point är det för stort. Skall försöka lösa det!

Min starter!
https://docs.google.com/uc?id=0B2nx_JhfBTWDNTA3OWE0YzctNTczNC00Y2Q4LTllNTctZWIyOWZhNTYzODMw&hl=sv

27 oktober 2010

Fredrik Svensson

Fredrik Svensson talar om rätten till Digital delaktighet för att skapa ett samhälle för alla. 


Vad är det vi skall förbereda våra unga för? Vilka framtida kompetenser behövs?


Titta gärna på klippet genom att klicka på Fredriks namn.

24 oktober 2010

Jag har börjat fundera över nästa uppgift. Som vi alla har erfarenhet av så vet vi att tiden går fort. Detta gör att jag väljer att gå ut med ett frågeformulär till eleverna på högstadiehuset där jag jobbar redan nu innan lovet. 

Jag har gjort ett formulär med 8 frågor som jag kommer dela ut till klasserna 6-9 samt särskolan. Jag vill att eleverna skall svara anonymt men har gjort formulären med olika färg på teckensnittet för att kunna dra ev slutsatser hur/vad de olika årskurserna svarar på frågorna.

Jag har använt mig av öppna frågor för att få så mycket fakta som möjligt.

Nedan följer mitt frågeformulär;

Vad gör du på nätet?
  1. Vilka sidor använder du på Internet?
  2. Berätta vad du gör på dessa sidor.
  3. Varför använder du dessa sidor?
  4. Är dessa sidor bra/dåliga, varför & hur?
  5. Vilka problem/faror finns det när du använder dessa sidor?
  6. Finns det något som du tycker att vi vuxna skall tänka på när ni elever använder Internet?
  7. Hur tycker du att lärarna och eleverna skall använda Internet i undervisningen?
      ¤ På lektionerna;
      ¤ Läxorna;
      ¤ Hemma;
  8. Hur tycker du att lärarna och eleverna skall använda Datorerna
    undervisningen?
          ¤ På lektionerna;
          ¤ Läxorna;
          ¤ Hemma;
     


     

    Etikuppgiften!

    Har svårt att bifoga min etikuppgift?
    Skall klura ut något bra sätt.....

    23 oktober 2010

    Nätmobbning

    Igår var det premiär för UR;s sida om nätmobbning.
    Här finns det filmer, radioprogram, artiklar mm.

    20 oktober 2010

    Friends - Friends

    Den 13 oktober mottog Friends en check på 4 382 390 kronor från Svenska PostkodLotteriet. Intäkterna går till vårt arbete mot mobbning och för ett tryggt och jämlikt samhälle för barn och unga. De ger oss möjlighet att utbilda ännu fler barn och vuxna och dessutom ökade möjligheter att arbeta mer långsiktigt med varje skola, förskola och idrottsförening.


    Medierådets månadsbrev!

    gärna in på Medierådets månadsblar för oktober. Rykande färska rapporter!
    Klicka gärna på länkarna nedan. 
     

    Vilken dag med alla presentationer!

    Tack alla för en dag då ni bjudit på er själva.
    Mycket bra som man kan använda.

    Before the Internet was Born


    16 oktober 2010

    Etikuppgiften!

    Nu har jag gjort klart uppgiften - tror jag. Jag har valt att använda mig av Smart Boards program Notebook för att presentera min Etikuppgift.

    Jag har försökt tänka på följande sätt;
    Elevernas vardag
    Positiv/engagerande starter
    Flera infallsvinklar i startern
    Röd tråd genom startern
    Öppet slut på startern
    Lektionsförslag som följd
    Tips till eleverna

    Jag ser verkligen fram emot att se och höra allas presentationer på onsdag, samtidigt som det skall bli spännande och höra vad alla andra tycker om min. Det är så nyttigt med konstruktiv kritik.

    Jag säger det igen, det är en förmån att få gå på denna kvalitativa lärarlyftskurs, med pedagoger som lärare och kollegor.
    Tack för det alla! Vi har så mycket att lära av varandra.

    15 oktober 2010

    Bloggvärlden!

    Jag har tidigare talat om vikten av stratergi för elevens kunskapsinhämtande, Jag använder mig av Handens 5 fingrar vilket motsvarar 5 stödord;
    Vem - Var - När - Hur - Varför

    Denna stratergi använder även jag ofta inför planering av nytt tema/ämne. I bloggen "Jag lär mig Teknik" talar man också om de didaktiska frågora (se nedan) inför IKT användning i undervisningen.


  1. vad skall undervisningen innehålla

  2. hur skall detta göras tillgängligt

  3. vem är det som skall lära

  4. när skall man lära

  5. med vem skall man lära

  6. var skall man lära

  7. genom vad skall man lära

  8. varför skall man lära

  9. för vad skall man lära

  10. vem bestämmer lärandet


  11. (Kroksmark, 2010)

    Etikuppgiften!

    Jag har funderat mycket över denna uppgift. Att genom en "starter" väcka nyfikenhet/överraska/berätta/visualisera genom flera sinnen & konfrontera eleverna. För att fånga deras nyfikenhet och vilja att lära mera, söka kunskap själv och tillsammans med kompisar.

    
    Under denna process har jag försökt sy ihop elevernas verklighet med Pbl = problembaserat lärande och Lip = lärande i praktiken. Jag hoppas att min presentation/starter skall uppmuntra eleverna att arbeta med den tekniska utrustningen som finns på skolan.


    Jag kommer förklara för eleverna att det är själva lärprocessen som är viktigast.
    Att se - hantera - förstå!

    Jag har fokuserat på följande hörnstenar;
    • Kreativitet
    • Flera sinnen
    • Lättillgänglighet
    • Engagerande
    • Aktivt lärande
    • Lärande utifrån elevperspektiv och individuellt intresse
    • Undersökande
    • Jämförande
    • Möjlighet till individanpassad kunskap
    • Teknisk utrustning

     Titta gärna på filmen som handlar om;

    Min elevblogg!

    Nu är äntligen bloggen igång med mina elever, jag var tvungen att göra om bloggens funktioner samt tillstånd. Mycket stora problem med att göra den helt sekretessbelagd med egna inloggningar för eleverna. Jag har löst sekretessfrågan genom att bara fotografera ting och miljö - ej personer.

    Gå gärna in och titta på mitt upplägg och kommentera gärna med lite tips om förbättring!

    5 oktober 2010

    Hjälp mig- med min "stängda" blogg i undervisningen.

    Jag blir galen, nästan!
    Det är ganska bökigt med en blogg som endast inbjudna skall vara aktiva i.Jag får det inte att fungera fast jag bjudit in eleverna som skribenter och läsare. Tur att det är Uppsala denna vecka så att jag kan få hjälp.

    3 oktober 2010

    Min hemsida!

    Jag har jobbat med min hemsida - lekt lite. Jag har lagt till sidor, länkar, bilder i mitt bildarkiv tillsammans med karta från Google maps.

    JÄTTEROLIGT!

    http://anneliikt.weebly.com/

    Problem med Sumopaint!

    Jag har suttit och jobbat med Sumopaint och blir nu lite irriterad. Jag får inte till det med lager och bilder, jag och jag är nog inte tillräckligt påläst. Skall ge det ett nytt försök!

    Livet som ny IKT pedagog!

    När ht-10 började blev jag tillfrågad om jag ville vara den nya IKT pedagogen på vår verksamhet som har ca; 450 elever varav 365 i grundskolan och 85 i särskolan. Vår tidigare IKT pedagog har gått vidare till kommunal utbildning av pedagoger i digital kompetens samt en tjänst på lärarhögskolan i Göteborg. Jag antog utmaningen, 10% som IKT pedagog, 40% Särskolan och 50% lärarlyftet. 

    Jag visste nog inte då vad som förväntades av mig. Idag inser jag att det är mycket mer än jag någonsin kunde ana. Men det är roligt, en utmaning, knyter nya kontakter, egen kompetensutveckling och allt annat som jag ser som positivt - en annan arbetssituation helt enkelt. Det enda är att det bara är 10% av min tjänst - vilket i verkligheten inte stämmer alls.

    Har man arbetat med elever i 25 år känns det mycket roligt och spännande att gå vidare. Det är extra positivt eftersom mitt IKT arbete verkligen behövs på alla nivåer. Jag tänker hela tiden "men jag är väl inte så duktig på det!" Men det är man i jämförelse med många pedagoger, det är intressset och motivationen som har tagit mig hit.

    På veckans kommunala IKT möte blev jag tillfrågad om jag kunde vara med "digital kompetens gänget" som utbildar lärarna i projektet 1-2-1. Min uppgift var att ha workshops i Smart Board. Självklart vill jag det! Att dela med mig av mina kunskaper är fantastiskt roligt och ger mig själv en extra "kick".

    29 september 2010

    Uppstart - Bloggen i undervisningen!

    Nu har jag startat upp bloggen med mina elever igen. Förra gången var det en sv-språkblogg, nu blir det en Hem & Konsumentkunskapsblogg (eftersom jag nästan inte har några andra ämnen under detta läsåret, tack vare lärarlyftet). 
    Först var jag rädd att det skulle kännas begränsat med en HK-blogg, men ack vad jag misstog mig.  
    Bloggen är en otrolig tillgång (för de flesta eleverna). Jag startade upp bloggen själv i helgen och redan nu är vi igång, det är inte riktigt klart med allas inloggningar osv. eftersom det blir ett extra steg att ta för eleverna. Jag skall bjuda in via mail, de skall ta emot mail, skapa gmail-konto och förhopningsvis kunna logga in på vår blogg. Det har varit lite strul men några är inne. Alla våra elever samt eleverna på vårt högstadiehus har egna datorer, vilket är en fantastisk tillgång!

    Bloggen ligger under sekretess och bara inbjudna kan läsa och vara skribenter i bloggen. Jag/vi har valt detta pga att det är flera elever i Särskolan som ej får publisera/publiseras på nätet. Varje läsår går vi ut med en hel del olika dokument där föräldrarna skriver under med godkännande eller ej. Det kan vara allt från att finnas med i nätpublisering till att åka bil med pedagogen under skoltid. För oss är det viktigt att ha allt dokumenterat. 

    26 september 2010

    Bloggen = Lärprocessen för framtiden!

    Mina funderingar som Specialpedagog går i följande banor;

    Individen - Där kunskap och förståelse ska växa fram.

    Det sociala Klassrummet - Lärprocessens "mecca" genom information, kommunikation, reflektion, diskussion, samarbete, dialog & förståelse.


    Pedagogen - Handledare, bollplank, inspiratör & vägvisare.

    Föräldrarna - Lättare delaktiga genom tekniken.

    Teknisk utrustning - En nödvändighet "en skola för alla".

    Lokalt - Kommunalt - Nationellt - Globalt

    Skolan - Mitt i samhället!

    Skolans utveckling - Engagerade & intresserade pedagoger!

    Det känns som om vi läser IKT i skolan just i rätt tid! Allt handlar om detta ämne (eller är det jag som läser, ser, diskussioner, filmer, tv, radio, mm. runt omkring mig sgs hela tiden)
    NU måste skolan förändras och det kan den inte göra om vi inte hjälper till.
    Stig Roland Rask menar att;

    "Skolans problem är sällan att den förändrats för mycket.
    Dess stora problem är att den är sig lik."


    Jag läser om Partnership for 21 st Century Skills & EU:s nyckelkompetenser, de menar att framtidskompetenserna är kritiskt tänkande, problemlösning, samarbetsförmåga, global kompetens, IT kompetens, kreativitet & innovativ kompetens. Vilka skall stärka individen i vardagen och verkligheten för att kunna ta socialt ansvar och bidra till samhället! (Hans Renman, DIU nr.5 2010)

    Vart jag vill komma med mitt inlägg är just BLOGGANDET. Jag själv anser att alla "mina" funderingar om individen, skolan, pedagogen osv. samt det sistnämnda om nyckelkompetenser och 21 st skills inkluderas i PROCESSKRIVENDET I BLOGGEN!

    16 september 2010

    Blogga med eleverna!

    Att använda bloggen i undervisningen skapar många möjligheter för elever, lärare, vuxna och föräldrar. Det jag tänker speciellt på är lättillgängligheten för alla. Självklart kan man aldrig ta för givet att alla elever har en dator hemma och därför aldrig ställa kraven som hemläxa. Däremot är det många av eleverna som slinker in på bloggen när de ändå använder datorn till annat.

    Ytterligare fördelar med bloggen är individanpassningsmöjligheterna, alla kan skriva på samma gång, samma sak, skriva fint, stava rätt, större textflöde osv. Genom att lägga till bilder eller länka ljud - musik - egen inspelning blir inlägget mycket personligt.

    Intressebaserat skrivande skapar god självkänsla som i sin tur leder till lustfyllt lärnade. Jag har själv använt bloggen i undervisningen i ett par år. Eleverna har både arbetat med uppgifter som jag lagt ut, men även uppgifter som eleverna lagt ut till varandra. Jag har gett eleverna en hand med 5 fingrar som ett litet hjälpmedel vid skrivandet. Handens 5 fingrar illusterar 5 viktiga ord att komma ihåg; Vem, Var, Hur, När & Varför. Dessa ord använder de i alla inlägg, respons och kommentarer de gör för att få lite hjälp och struktur.
    Intresset blir större likaså motivation och engagemang. Vi har inte bjudit in andra än just klassens elever i dessa bloggar, detta utifrån föräldrars önskan.

    För mina elever i Särskolan är det viktigt med vardagskunskap - vilket kan översättas med ett ord som jag ofta ser idag = omvärldskunskap. För samhällets alla medborgare är det viktigt att se, förstå och hantera allt runtomkring oss. Internet med dess informationsflöde är en oändlig resurs men är svår att hantera även för oss vuxna, det är viktigt att söka och sovra med rätt glasögon. Med bloggen som hjälp kan läraren länka och skriva instruktioner till en uppgift utifrån en film el dyl. Eleverna frågar, ger respons, kommenterar osv genom detta media som de känner sig förtrogna med. 

    Datorn är utmärkt - en outtröttad lärare!

    Bloggkollen

    Blogga!
    I drygt 10 har denna tjänsten funnits på webben - idag sitter vi lärare och lär oss använda densamma. Det är klart, man kan ju försvara sig med att det kanske inte var tänkt som ett pedagogiskt redskap. Men idag vet vi att anpassning till elevernas verklighet kan vi få eleverna motiverade och intresserade. Med tilltalande teknik skapar vi en individanpassad lärprocess.

    Genom att använda bloggen som en del i elevens lärande "lurar" vi eleverna till att; skriva, läsa, tolka, reflektera, argumentera, dela med sig, möjligheter, samarbeta, anstränga sig (eftersom de vet att andra skall läsa), engagera sig, värdera, faktauppgifter - stämmer de, sociala situationer, meningsfullt lärande, medvetenhet, skriva texter som skall publiceras, faror och hot.

    Att arbeta med sociala medier är en bra erfarenhet inför framtiden och vuxenlivet.

    Digitala Sociala Medier!

    Dagens skola måste utgå ifrån lärande med digitala "nya" verktyg inte lärande om digitala "nya" verktyg. Om vi inte har en skola som fungerar enligt dessa rön kommer inte dagens skola.......
    Skolan kan inte vara en enskild institution i samhället. Genom att förena världar bl a med hjälp av tekniken kommer eleven att reflektera över sitt lärande i förhållande till sociala sammanhang och samhälle.

    För eleven är det viktigt med tillgänglighet här och nu. Alla lever vi i en föränderlig värld där vi som är äldre har lite svårt att hänga med, vi ser denna utveckling som något negativt. För ungdomarna är det däremot en självklarhet med förändringar och snabba vändningar. De har oftast en förmåga att klara av flera saker samtidigt som de kan ta till sig flera intryck samtidigt. Ofta hör vi pedagogerna säga; lyssna på mig eller se mig i ögonen när jag talar till dig, för att det är pedagogens egen sanning. Jag menar inte att vi skall släppa taget, snarare tvärt om, hjälpa eleverna hitta vägen i denna djungel av information och utveckling. De är vilsna individer som fortfarande behöver pedagogernas hjälp med dennes erfarenheter, även om hjälpen idag ser annorlunda ut än den gjorde när vi var unga!  

    Skolan är en mycket speciell arbetsplats där alla våra medmänniskor har befunnit sig någon gång i livet, antingen är de där nu, skall så småningom börja eller så har man slutat. Många kommer tillbaka till "skolbänken" efter ex antal förvärvsarbetande år, för att fortbilda sig eller helt enkelt byta bana. Att alla har erfarenheter av skolan har verkligen sina för och nackdelar. En stor nackdel kan jag tycka är att alla har åsikter om hur det skall vara i en optimal skola, allt ifrån miljö - kunskap - lärande - pedagoger mm. Jag tror inte det finns något annat yrke som är så "utsatt" för allmänheten. Pedagogerna har ögonen på sig och sitter ofta i en rävsax. Mycket skall göras på kommunal och lokal nivå vilket gör att arbetsbelastningen ofta är ohållbar. Det skall skrivas och dokumenteras, det kan kännas som om eleven inte längre står i centrum.

    För de pedagoger som inte har någon erfarenhet av IKT kan jag förstå deras frustration, då är det lättare att gå kvar i gamla fotspår. Men idag håller det inte längre, vi måste vidare. Dagens elever är digital natives som har vuxit upp med all denna teknik på ett mycket naturligt sätt. När de kommer till skolan som idag inte är utrustad med denna teknik blir ju situationen mycket konstig. Detta kan bero på flera orsaker, de 3 viktigaste som jag anser spelar stor roll är; ekonomi, förhållningssätt och kompetensutveckling av personal.
    Vi som pedagoger måste ta till oss de "nya" möjligheterna till lärprocessen som vi ställs inför i dagens samhälle. Vi måste våga, våga göra fel, våga ta lärdom av andra - både vuxna och elever. Det är vår uppgift som proffessionella pedagoger att kompetensutveckla oss alla vill ju vara bra och gärna bli bättre, vad det än gäller. Vi kan inte längre skylla på att det bara är något övergående med datorer och Internet. Internet har funnits länge nu, 15 år. Webb 2.0 har några år på nacken med dess demokratiserande funktioner såsom; skapa innehåll tillsammans, dela med sig, bidra, producera, samarbetar, förändrar, får kommentarer

    Några intressanta årtal att fundera över;
    1998 - Google
    1999 - Blogger
    2001 - Wikipedia
    2003 - Skype
    2004 - Facebook                                 
    2004 - Flickr
    2005 - You tube
    2008 - Twitter

    Digital natives=våra elever i skolan idag, använder datorn naturligt i hemmet och på fritiden, vi måste använder tekniken som ett naturligt verktyg i skolan, det är inget som man bara hålller på med på fritiden längre. Skolan måste hoppa på tåget och använda sig av de medier som eleverna är förtrogna med vilket bidrar till ett självklart och stimulernde lärande på individnivå.

    Etik och moralfrågan är stor och viktig. Att samtala om det offentliga rummet - förklara för elverna om det digitala nätverket kräver;
    TID
    ANSVAR
    SAMTAL
    NÄRVARO
    TRYGGHET
    STRATERGI
    VÄRDEGRUND
    ENGAGEMANG
    FÖRHÅLLNINGSSÄTT

    Allt detta i SAMSPEL mellan elever - föräldrar - vuxna - pedagoger.

    9 september 2010

    Speakers corner!

    Jag kan gärna visa lite Smart Board någon gång under hösten. Har gått alla steg i utbildningen, skall även iväg på ett nordiskt SmartBoard konvent i Köpenhamn 19-21/9. Jag kanske kan fiska upp lite nyheter där.

    Äntligen tillbaka i Uppsala efter 26 år!

    För 26 år sedan läste jag till Hushållslärare! Sedan har resan fortsatt, utbildat mig till Specialpedagog och även läst in Engelska. De senaste åren har jag fokuserat på IKT vilket jag tycker är så roligt, både privat men självklart även profetionellt i skolan. Inte minst för att mina elever i Särskolan som använder datorn som ett fantastiskt verktyg i vardagen.

    Nu har vi haft uppstart för kursen på lärarlyftet - IKT i skolan, 2 dagar fulla av förväntningar, intryck......


    • Fantastiskt imponerande byggnad, det känns härligt att vistas på en plats där människor möts och utvecklas tillsammans i en gemensam process.

    • Mycket trevliga "kursare", ser verkligen fram emot att få möjlighet att lära känna fler än jag gjort dessa dagar.

    • Kursledare som fick mig att se möjligheter till lärande och fördjupning inom IKT utifrån kursdeltagarnas tidigare erfarenheter och intresse.

    • Kursledare som har mycket goda erfarenheter och kunskaper om dagens skola, vilket är en förutsättning för att förstå pedagogernas arbetssituation och dilemma, samtidigt som de ser svårigheterna för skolan att "hänga" med i samhällsutvecklingen.

    • Kursledare som ger oss möjlighet att använda detta år för vår egen utveckling som vi i vår tur kommer delge våra kollegor och elever.

    • Igår fick alla fylla "smörgåsbordet" med önskemål, en diger lista blev det. Spännande!

    Jag är verkligen laddad inför kursen och dess innehåll, det känns riktigt bra och roligt.
    Vill arbeta mycket praktiskt för att ta till mig kunskapen så att jag känner mig förtrogen med den när jag skall använda den.

    .