28 maj 2011

Comai

Titta på filmen så får du en inblick i vad Comai är och sysslar med.
Jag har fått möjligheten att ingå i ett projekt där man vidareutvecklar comai´s produkter. Den produkt som jag är med och utvecklar är School Comai, som skall underlätta för elever i bohov av särskilt stöd inom skola och fritid. Eftersom jag arbetar i Särskolan så har jag alla möjligheter att testa mjukvaran på både vuxna inom skolan, föräldrar och inte minst eleverna själva.

Sedan 2 veckor har vi haft möjlighet att testa en beta version av programmet inlagt på smattelefoner och pads. Under denna tid har jag själv lärt känna programmet och funktionerna. Jag har även haft med den till skolan och använt den på lektionerna som hjälpmedel.

Nu har jag programmerat den för en elev som går 10:e året i särskolan med div svårigheter. Jag valde en pad eftersom den eleven jag har är bl a synskadad. Det är meningen att eleven skall använda de olika funktionerna i telefonen utifrån behov. Jag kommer rekommendera honom att använda schemat, kalendern, tidsverktyget och prisräknaren.

Ytterligare funktioner som finns i mjukvaran är ljudinspelaren, sociala berättelser, krisplan & kontakter. Dessa väljer jag att avvakta med.

Det skall bli spännande att höra elevens kommentarer om programmet och dess funktioner. Det jag funderar över är om han kommer att ta med den överallt när det är en pad, den är ju inte bara att stoppa ner i fickan!

22 maj 2011

Regnet det bara öser ner!



Eftersom vädret har tillåtit skrivbordsarbete hela dagen har jag hunnit med en del idag. Skönt och roligt! Tänk att man kan ha förmånen att studera det som verkligen är av främsta prioritet i dagens samhälle, att kunna ligga i framkanten av dagens skolan och elevernas intresse. Fantastiskt!






Min och Marias resurssida är så gott som klar nu, den skall bara korrekturläsas ännu en gång, Maria skall även lägga in en film. Det har varit mycket arbete att finslipa detaljer men vi hoppas nu att den kan vara bra, det känns i alla fall mycket bättre nu. Vi har fortfarande mycket material som vi inte lagt in på sidan eftersom Måns och Lars tyckte att det är info som kan framkomma i ett senare skede. Resurstiden har varit guld värd, den kunskap som Måns och Lars besitter är otrolig. Tack!

Mina ögon skall nu få vila efter; bloggande - läsning av andras bloggar - Prezi presentation till Workshopen nästa vecka, Glogster, Förberedelser till fm examination nästa vecka, redigering av film som jag gjort och lagt upp på Youtube (till resurssidan), illustrator, mailande, googlande, skypande m.m.

Det kommer en arbetsdag i morgon - synd - man kunde suttit hemma och fortsatt - det tar ju aldrig slut - man blir aldrig färdig - det blir aldrig tråkigt ......

20 maj 2011

Tack för hjälpen!

Måns och Anette skall ha ett stort tack för inspirationen ni gav mig och Maria till vår Logga. Jag är så imponerad av er fingerfärdighet och säkerhet i programmen PhotoShop & Illustrator. Jag tycker verkligen att båda är riktigt svåra, men jag ger mig inte utan har idag suttit med ytterligare en bild till vår resurs och det gick mycket bättre :)


Nu är vi riktigt nöjda!

Vilka bråda dagar ....

Denna veckas vistelse i Uppsala gick lika fort som tåget dit & hem, X 2000. Egentligen går ju inte resan fort, det är många långa dryga timmar som man sitter på tåget, vilken tur att man har sin lilla dator även om det funkar si och så med nätet.

Att tillsammans strukturera upp examinationsdagen är en stor apparat - vilka fantastiskt duktiga pedagoger och lärare det finns i gruppen som "roddar" hem allt. Tack för det!

Tillsammans är vi starkare passar bra på min grupp PIM - och sen då?
Vi har nu fått till både fm & em som vi alla känner oss nöjda med, det blir genrep på Skype på onsdag kl 10.00 sharp! Själv skall jag presentera PIM på fm och på em blir det ett smörgåsbord med program som presenteras av oss alla i gruppen. Jag kör jing, prezi & smartboard som ingredienser på smörgåsbordet, för övrigt blir det; 
  • blog
  • issuu
  • picnik
  • glogster
  • wall wisher
  • google sketchup
  • wix
  • story bird

 Efteråt kommer vi erbjuda deltagarna i Workshopen att prova på Story Bird. Vi har valt detta för att det inte är någon inloggning eller konto som skall skapas, samtidigt som det är ett program som inte så många hört talas om.

Slutligen klommer vi att runda av med en diskussion. Vi hoppas och tror att dagen kommer vara givande för oss alla.

17 maj 2011

Tips för pedagoger - webb 2.0 verktyg

En profesionell pedagog tillsammans med rätt verktyg kan inte annat än skapa en god lärprocess för barn och ungdomar.

Listan på länkar är lång men förhoppningsvis hittar du många bra "sidor" som du kan ha användning för i din undervsining.
Kika gärna runt på sidan - top 10!

Glöm inte att du själv är det viktigaste redskapet i undervisningssalen bl a genom att inspirera och handleda eleverna.

15 maj 2011

4 slides - Nu är den klar!




Bild 1 – Hur ser det ut?

Ett litet barn med genuin nyfikenhet och lust att lära - söker hela tiden genom aktivitet och engagemang. Bortåt hälften av alla fyraåringar har börjat använda Intenet för kommunikation och underhållning. För att bibehålla denna nyfikenhet måste dagens skola ta tillvara på barnets erfarenheter och deras naturliga förhållningssätt till lärande. Skolans uppdrag blir att skapa förutsättningar och en miljö för lärande med hjälp av varandra, vuxna (metod/arbetssätt/pedagogisk idé) och tekniken. Learning by doing. Det öppna lärorummet, Skolverket.
Som utgångspunkt i undervisningen med eleverna gäller det att fånga deras intresse, motivation och engagemang, det kan man göra genom att utgå från deras verklighet.
• Vilket liv lever de?
• Hitta genvägar till deras värld!
• Nyfikna lärare ger nyfikna elever! Greczanik 2007


Bild 2 - Är du beredd att släppa taget?

Är dagens pedagoger beredda att släppa makt och behov av kontroll, öppna sina klassrum och visa sina kvalitéer? Törs vi låta eleverna få ett större inflytande och framförallt känna delaktighet? Skolan har lång tradition av att genomföra kunskapsuppdraget. En tradition som utmanats och förändrats på senare år. Skolan har varit en verksamhet som tidigare fokuserat på muntligt förmedlande kunskaper har nu börjat utveckla metoder och teknik som lett till att eleverna är alltmer aktiva i sin lärprocess. Dagens skola behöver bland annat fokusera på:

• Kommunikationen mellan lärare och elever
• Ökad tillgång av information och möjligheter till kommunikation
genom informationstekniken
• Datorn möjliggör nya former för lärande i samspel med andra

Diskussioner om IKT användandet i dagens skolor handlar ofta om hur det främjar måluppfyllelsen, dvs. hur eleverna utvecklas och deras kunskapsinlärning förstärks. En minst lika viktig fråga är hur pedagoger ska kunna förbereda dagens och framtidens elever för att delta i yrkeslivet, ett modernt informationssamhälle.
(Framtidens lärande i dagens skola, Teknik delegationen, 2010)

Bild 3 – IKT – en värld med möjligheter?

Digitala lärresurser har flera fördelar som lyfts fram vid elevers lärande.
• Det ökar elevernas motivation och färdigheter
• Ökad självständighet
• Utvecklar arbetet i grupp
• Hjälper de flesta elever till att höja resultaten, speciellt hos
elever med inlärningssvårigheter och motivationsproblem.

En ökad motivation hos eleverna leder till ökad uppmärksamhet och engagemang under lektionerna. Något som främjar lärandet. Eftersom även det individualiserat lärandet stärks med hjälp av IT, kan elever arbeta självständigt, i sin egen takt, kopplat till sina personliga behov.

Flera studier visar att man inte bara kan fokusera på teknik. Det krävs även ett fokuserat arbete kring teknikanvändningen som kopplas till en pedagogisk idé. Läraren har en viktig roll när det gäller att skapa lärmöjligheter förmedlade via teknik. Pedagoger behöver till exempel kunskap om IT för att kunna välja lämpliga lärresurser. De behöver även förstå hur man kan integrera IKT på lektionerna.
(Effektivt användande av IT i skolan, Myndigheten för skolutveckling 2007)


Bild 4 – Hur ska vi hitta rätt?

För att nå det nya årtusendets elever (new millennium learners/21st century learners) måste vi som pedagoger/skolledningen och kommunen förstå deras livssituation. Internet har blivit en naturlig del av deras liv för att lära sig saker, underhållas, umgås, kommunicera och shoppa. Följande typiska drag pekar Jämterud (2010) på hos det nya årtusendets elever;
• Nyfikenhet
• Självsäkerhet & oberoende
• Krav på omedelbarhet
• Simultankapacitet
• Överblickande
• Digitala
• Alltid uppkopplade
Ovanstående kompetenser utgör ett komplement till undervisningen men ersätter absolut inte pedagogen, han/hon skall istället; vägleda – uppmuntra – inspirera – utveckla – se möjligheter - coacha – utvärdera tillsammans med eleverna.
Arthur C. Clarkes citat nedan påvisar vikten av en engagerad pedagog.
Varje lärare som skulle kunna bli utbytt mot en maskin borde bli det!

4 Slides!

4 Slides för att presentera vår verksamhet samt hur man kan arbeta vidare med IKT i kommunen. Maria och jag arbetar som vanligt ihop med även denna presentation eftersom vi har vår resurs tillsammans.

4 Slides (som det oxå blev) känns riktigt bra eftersom vår resurs bygger på antalet 4 i Utbildningsmodellen.  

Texterna som är anpasssade till vår utbildningsmodell är mycket korta frågeställningar?

"Undertext" som vi presenterar på bloggen när vi lägger ut den färdiga produkten har även referenser från litteraturen.

Bildvalet har vi stött och blött genom färgval, tema, metaforer mm. Till slut blev det 4 bilder med tema vatten.

Förhoppningsvis är presentationen snart klar:)

14 maj 2011

Äntligen tillbaka!

Oj vad tiden går fort.....
Det har hänt mycket sedan jag var inne senast - när det gäller allt, studier, jobb & privat!
Eftersom våren är uppdelad med vinterlov och påsklov blir det liksom inget riktigt flyt. men huvudsaken är att jag är här igen.

Vårens har inneburit flera workshops där vi/studenterna har arbetat i grupper om ca 3 personer. I och med detta har vi hunnit beta av flera olika program som varit mycket matnyttiga, många som jag redan kände till men inte varit inne och jobbat i, bara nosat någon gång. Det är ju inte förran man har möjlighet att hinna sitta ner och jobba med ett program som man ser möjligheterna:) Själv var jag med i gruppen som arbetade med Wix, vilket är ett gratisprogram där du enkelt kan göra dina egna hemsidor. Trevligt program med flash funktion. Det är riktigt roligt och nyttigt att arbeta med kollegor där man tillsammans knådar runt bland varandras erfarenheter och kunskaper inom pedagogik och IKT. Många mycket duktiga pedagoger som jag fått möjlighet att lära känna. Det som är så fantastiskt är att vi alla har utvecklats - alla på olika nivåer och på väg mot nya IKT mål utifrån behov i sin kommun/skola.

Det som nu är på gång är min & Marias resurs som vi sliter med. Det är roligt, utmanande & svårt på samma gång. Det vi båda upplever är att man utvecklas ännu mer när man jobbar så tight, våra diskussioner är långa och intressanta. Vi vänder och vrider på allt, fixar och trixar och gör om. Tänder på varandras idéer mm. Vi har provat flera olika gratis hemsidor men fastnade för Weebly till slut. Alla har sina begränsningar, t ex så kunde man inte göra undersidor i Wix vilket vi tyckte var dåligt.
Det som fortfarande är svårt är färg, form & design tycker jag. Jag klarar av enkla saker i Photoshop men behöver verkligen fortsätta träna.

Lovar att jag snart är tillbaka.....

23 februari 2011

Lärresurs - Inspirationskälla!

Datorn i Utbildningen - diu.
En datapedagogisk tidskrift & webbplats för skolan.




Tidskriften & webbplatsen är;
 Forum för pedagogisk diskussion. 
Diu har ett nära samarbete med
Skolverket
SPSM
Sveriges kommuner och Landsting
Internationella Programkontoret 

Denna resurs ger oss en inblick i dagens och morgondagens samhällsutveckling där skolan har en stor post.
Många intressanta artiklar är publiserade i diu av bl a  Hans Renman, Ulf Jämterud,  Kristina Alexandersson samt Peter Becker som är chefred.  

En till en satsningen täcker mindre än en tredjedel av kommunerna i Sverige  år 2010. Utvecklingen tar en rasande fart vilket ställer krav på elever, pedagoger, rektorer, familjer, kommuner och forskning. På kartan nedan kan du se vilka kommuner som 2010 ingick helt eller delvis i projekt en till en.



Peter Becker menar att om uttrycket "en likvärdig skola för alla" så krävs nytänkande, utmaningar, samverkan, forskning, visioner mm. mm

18 februari 2011

Att arbeta med En Till En!


Lin Education är ett företag som man hör och ser mycket nu. Det Facebookas, twittras och bloggas om detta. Det är nog en bra idé att se hur utvecklingen sker inom satsningarna i de olika kommunerna. Det kan innebära gemensamma utbyten av erfarenheter osv.
Ett litet tips bara.




  • Utbildningsföretaget som enbart arbetar med 1 till 1 konceptet för pedagoger och elever. Företaget som ser datorn som ett vardagligt verktyg inom skolan.
  • Deras vision är att "hela samhället möts i klassrummet" på ett demokratiskt sätt för alla barn och ungdomar.
  • Viktigt är Pedagogernas möjligheter att använda sig av tekniken och datorerna. Därför erbjuds utbildning.
  • Till konceptet hör datorer, mjukvara & nätverk.

Digitala lärresurser - Skoldatatek!



Hemsidan är mycket tydligt uppbyggd med lättillgänglit och bra innehåll.
Här finns bl.a.
- länkar till alla Sveriges Skoldatatek
- blogglänkar
- aktuell forskning
- direktläbnkar till bl a HI, SLI, SPSM
- distrubutörer av mjukvara
- instruktioner till specialprogram för elever i behov av särskilt stöd
- aktuella intressanta appar som kan laddas ner
- pedagogiska verktyg
- gratistips
- lathundar i form av både text och film
- olika IT möjligheter
- sturdokument
- information om barn och ungdomar med diagnos
- Åtgärdsprogram
- lästips
- länkar
- kontaktmöjligheter


Allt ovanstående finns på den nationella hemmsidan.
Går du sedan in på varje enskild kommun så finns det varierat mycket/lite/inget på respektive hemsida.


Partille kommun har en drivande speciallärare/IKT pedagog som är mycket entusiastisk.


Hemsidorna är uppbyggda på liknande sätt vilket gör att det är lätt att hitta och känna sig hemma.


Sidorna är ganska enkla och strukturerade


Underrubriker förenklar navigeringen som gör sökning lättare.


Jag anser att innehållet är till stor hjälp för mig i mun undervisning i Särskolan.


Gå gärna in och kika på "vår" sida i Partille liksom den nationella.

Nu är filmen klar!

Perfekt, nu är jag klar med filmen. Fantastiskt skönt inför helgen:)

Ja, ja det är ju så klart stillbilder men mycket arbete ligger bakom;

1. Fundera ut vem som kan vara min förebild
2. Leta fakta
3. Skriva manus
4. Leta bilder
5. Arbeta med bilderna i photo shop
6. Lägga in bilder i Movie Maker
7. Lägga till text på vissa bilder
8. Leta bakgrundsmusik
9. Spela in betättarröst i Audacity
10. Anpassa & mixa bakgrundsmusik & berättarröst i Audacity
11. Lägga till min ljudfil som är anpassad till min presentation i Movie Maker.
12. Spara som film
13. Spara kopia på cd/usb/dropboxen (för stor för att spara i sky driven även om jag har komprimerat den?)

17 februari 2011

Min förebild!

Det känns gôtt med lite flyt, inte undra på när man har lov.

Arbetet med min produktion i Movie Maker går bra och det ser ut som om det endast är manuset som skall renskrivas.

Jag är nöjd med mitt arbete och ser en utveckling av mina digitala kompetenser i produktionen. Hoppas att jag får till berättarrösten lika bra (vilket jag fått kritik på), det är inte så lätt. Man är den man är och talar som man gör, det är svårt att lära gamla hundar sitta. I klassrumsmiljön där man känner sig trygg är det lättare att anpassa röst, ljud, volym osv. Men i Universitetsmiljön med likasinnade IKT:are är det alltid lite pirrigt vilket avspeglar sig påkroppsspråk och röst.

Skall bli kul att höra allas presentationer av sina förebilder. Spännande att se vad alla völjer.....

14 februari 2011

Taggalaxy

Ta en titt in i bildernas värld. Ett kul sätt att presentera bilder gör taggalaxy genom olika teman, mycket överskådligt och kul för eleverna.
Alla bilder är kopplade till flickrs hemsida och ingår därmed i Creative Commons. Det är verkligen svårt att hitta en bild som inte är copyrighted.

Vilken tur att man har lov så att man kan sitta fastklistrad vid datorn utan att någon märker det....

10 februari 2011

Slutprojekt!

Jag ser verkligen fram emot att arbeta tillsammans med Maria då vi har liknande mål med vår IKT satsning. Kanonroligt!

Mitt liv fokuserar kring inlogg & lösen!

WOW; fantastiska dagar igen, sprängfyllda med Wix, Wordpress, Webbstjärnan, Pixlr, Movie Maker, ScreenR osv.

Oerhört roligt och givande men jösses vad mycket på en gång, man vill ju verkligen inte missa något. Hur kan ni Måns och Lasse be oss välja? Alla vill ju vara med på allt! Som tur är så finns era och andras instruktionsfilmer till förfogande, det är bara att plocka fram när man sitter på sin lilla kammare och har en stund över.

Just nu känns det som om det är riktigt mycket eftersom man har flera upppgifter som ligger framför oss nu. Men med lovet i analkande kan man ju sitta och beta av det ena efter det andra.

3 februari 2011

Animoto

Det finns många olika gratis program som är lätta att använda. Jag gjorde en liten film (30 sek = gratis) från min HK lektion.

Ytterligare en Jing "Skapa genväg på skrivbordet"

Här kan du se en jing där jag visar hur lätt det är att skapa en genväg till skrivbordet.
Ibland är det viktigt att vara övertydlig :)

Digital undervisning!

Här kan du se min Jing som handlar om Textverktyget i WIX.

En ny IKT Pedagogs mardröm!

Den lilla delen av min tjänst, 2 tim i veckan som jag arbetar med IKT på min verksamhet har tagit allt större del av mitt liv!

I Partille kommun beslutade man sig för att byta vår idag Partalenplattform till Windows Live@edu. Verkligen bra eftersom vi inte är nöjda med varken Partalen eller mailfunktionen. Så nu stundar byte av Operativsystem &
Byte av mailsystem


Det som jag idag vet och tar itu med hade jag inte ens mina föraningar om i höstas.

Jag tillsammans med Partille IT är just nu inne i en mycket intensiv period av;
Listskrivande
Datormunner & modeller
Personuppgifter
Mailuppgifter
Information
Sparande (vilket är en stor & svår bit för många)
Inlämning av datorer
Utlämning av nya datorer
Distribuera nya konto
mm.
mm.


När allt detta är och klart börjar utbildningen för all personal, pust! Jag tror och hoppas att jag kan få hjälp. Skall själv få utbildning, för att sedan sprida vidare till mina kollegor.

Allt detta har pågått nu sedan i höstas med just nu är det högtryck. Nästa vecka sker första "bytet" för alla pedagoger och man håller tummarna för att alla listor, datorer mm är ok. Det är i runda slängar runt 100 st. Till sommaren är det klassrumsdatorerna samt elevdatorernas tur.

Jag har miljoner frågor i huvudet och känner mig alldelses okunnig och ensam :( Det är sgs en ohållbar situatuion men med god hjälp från Partille IT avdelningen skall vi klara det.

På varje skola borde det finnas 2 personer som ansvarar för IKT. Jag skulle vilja fokusera mer på pedagogik, metodik, inspiration och Workshops.

One2One

Hans Rehmans tankar kring konceptet one2one, här tar han upp kampen mot den "gamla" skolan.

Spännande jämförelse med bankerna när de "gick över från bankböcker, inlåningsdiskar och checkhäften till att bli virtuella leverantörer av finansiella tjänster så stod inte bank- och finanssverige som en man och krävde busslaster med forskning först, om huruvida datorer hade något i deras skrå att göra. Och jag har kollat med branschen, och kan avslöja att inte heller reklamsektorn krävde doktorsavhandlingar innan de vågade sig på Photoshop."

28 januari 2011

Facerape på Facebook

Hälften av unga har utsatts för facerape
Nästan alla unga svenskar använder Facebook. Hälften av dem har råkat ut för en facerape, vilket innebär att Facebook-kontot kapas av någon annan som skriver elaka eller "roliga" saker i ens eget namn. Det visar Datainspektionens senaste ungdomsundersökning.

26 januari 2011

19 januari 2011

BETT Mässan i London!

Väl hemkommen från London där vi spenderade 2 dagar på mässan, 2 dagar på föreläsningar och diskussioner samt en sista dag till shopping och kultur.

Allt var mycket givande och det tar tid innan man hinner smälta allt och komma ikapp!

Men, men mässan kändes kul, inspirerande och givande. Det som känns allra bäst är att vi i Partille har kommit en bra bit på vägen och känner att vi har teknik som vi kan arbeta med och komma ännu längre med. Det som är viktigt för oss är att få med alla i IKT tänket/arbetet.

Det som är störst på mässan är interaktiva tavlor samt iPads & iPods i undervisningen. Mycket handlar också om mjukvara som då inte är lika anpassade till Svenska språket. En annan del av mässan visade olika miljöer där man utgår ifrån ett flexibelt arbetssätt då rummen också måste vara flexibla och användarvänliga. I England har man mycket fokus på belöningssystem för eleven för måluppfyllelse, vilket även fanns väl representerat på mässan!

Vi var 4 pedagoger med genuint IKT intresse som åkte och bekostade ALLT själva. Vi hade tid att prata IKT vilket vi uppskattade eftersom det aldrig finns tid på jobbet. Vi skrev t.o.m. ett protokoll på vårt lilla rumsmöte, en stratergi på hur vi har det idag - hur vi vill gå vidare. 

Det var många fler från vår skola som besökte BETT och det känns som om vi är riktigt på gång nu. Vi har ledningen med oss och det är riktigt roligt.

Länken till våra tankar!

7 januari 2011

Min Dropbox!

Dropbox är något mycket finurligt. Det är fritt att ladda ner på din dator och ger dig flera förmåner som du lätt kan använda i vardagen, både privat och på jobbet.

Med dropbox kan du enkelt lagra, dela, ändra mm dina dokument och öppna dom var du än befinner dig.

Har du inte installerat Dropbox på din dator ännu så gör det....



Wix

Wix är en mjukvara som du kan hämta hem gratis på nätet. Med Wix gör du trevliga hemsidor med många olika funktioner och finesser, (det gäller bara att komma på hur man gör....)

Jag har gett mig på ett första försök till en hemsida på prov. Bara för att prova inget som skall användas i detta utförande! Innehållsstrukturen däremot! Vill du kika på den kommer länken här.

6 januari 2011

Min fördjupningsuppgift Vt-11

Vid sista studietillfället i december gav Lars & Måns oss en hint om vårens uppgift. Denna uppgift kan vara en uppföljning/fortsättning av bilden av min verksamhet eller något helt nytt, du kan tom skriva en aktuell CV där du skall göra dig anställningsbar genom din nya roll som IKT pedagog samt dina gamla meriter.

När jag presenterade bilden av min verksamhet så hade jag redan då tankarna inriktade på hur min roll som IKT pedagog skall se ut och vilka uppgifter jag skall fokusera på. Redan nu är det mycket viktigt att veta vad jag vill göra och ta hand om på den verksamhet jag befinner mig på. Samtidigt som det är viktigt att se vilka förutsättningar och behov som redan finns.

Jag skall försöka bygga upp en hemsida som jag vill kalla "Öjersjö Brunns IKT resurs" eller något i den stilen. Jag har använt mig av Måns struktur som han visade oss i december och gjort Min Prezi presentation där jag illustrerar några punkter som är viktiga att tänka på. Jag har delat in Presentationen i 3 rubriker;
  • IKT Ressurssida
  • Synliggöra IKT
  • IKT & Framtiden 
Det kommer säkert hända en del på vägen men grunden blir nog något liknande. Det skall bli spännande att börja bygga!

Jag skulle vilja pröva mina tankar på Lars eller Måns och höra vad de tycker innan jag går vidare och sprider mina tankar till ledningen på min skola.

Skall bli kul att komma upp till Uppsala igen och få lite input.

5 januari 2011

Bilden av min egen verksamhet.

 
För mig illustrerar timglaset elevens väg genom sin egen utveckling i 3 steg;

  • Det enorma informationsflödet, söka & sovra. Helhetsperspektiv!

  • Kritiskt tänkande, förståelse & förtrogenhet. Individnivå!

  • Initiativtagande, Engagemang, Samarbetsförmåga, Kreativitet, Skapande & Delgivande. Helhetsperspektiv!







Är du nyfiken och vill kika på min Power Point Presentation på Sky Driven eller Power Piont Presentation i Google Dokuments, så är du välkommen. Klicka på någon av länkarna. La ut två ifall den ena inte fungerade .....


En resumé av Andreas redovisning "Bilden av min verksamhet"

Andreas arbetar i "Läs & Skrivstudion" på Gökstenskolan i Torshälla. I gruppen finns totalt 15 elever. Endast 2 elever på heltid och resterande 13 elever delar av skolans timmar. De sistnämnda 13 eleverna gick till L&S studion för att nå målen i grundskolans olika ämnen genom kompensatoriska verktyg och metoder.


Andreas hade gjort en film där han presenterade verksamheten med inslag av personalpresentationer, elever, elevarbete samt visning av material, teknisk utrustning och lokaler. 


I filmen fick vi bekanta oss med de två killarna som gick i L&S studion på heltid. De var mycket duktiga på datorerna och flera olika program, vilket resulterade i mycket fina presentationer i bl a Photo Story. 




I diskussionen efter Andreas presentation kom vi in på bl a följande punkter;

  • De 2 killarnas utveckling av självkänsla, tillit och datoranvändande. Deras fina presentationer skulle mycket väl kunna visas för både elever och lärare på skolan. I förlängningen skulle detta innebära ett lyft för killarna. 

  • Kunskapens framträdande former! Att lära på olika sätt med ljud - bild -färg - form - teknik - talsyntes - osv. En skola för alla innebär ett flexibelt arbetssätt!

Sammanfattningsvis vill jag bara tacka Andreas för att vi fick möjligheten att se din verksamhet, mycket givande för oss alla.


Bra jobbat!


Anne Li